Skip to content

Voor wie is Samen Digitaal?

Publieke grondeigenaren en netbeheerders

 

Samen Digitaal richt zich op uitwisseling van planinformatie tussen publieke grondeigenaren (gemeenten, waterschappen, provincies) en beheerders van kabel- en leidingnetten (netbeheerders). Deze partijen zijn initiatiefnemers van veruit de meeste projecten in de openbare ruimte. Voorbeelden van projecten waarvan plannen doorgaans worden gedeeld zijn reconstructies, aanleg van nieuwe infrastructuur, vervangings- en uitbreidingswerkzaamheden en gebiedsontwikkeling. Vanwege mogelijke gevoeligheden, onzekerheden en veiligheid is het belangrijk dat deelnemende partijen volledige controle houden over toegankelijkheid van data.

 

Woningcoöperaties en projectontwikkelaars

 

Ook voor andere partijen die belang hebben bij de uitwisseling van planinformatie, zoals woningcoöperaties, projectontwikkelaars en exploitanten van windmolenparken en zonneweides, kan deelnemen in een hub interessant zijn. Zolang alle deelnemende partijen zelf kunnen bepalen wie hun data mag raadplegen, is het mogelijk voor verschillende soorten partijen om deel te nemen aan de hubs.

 

Marktpartijen

 

Er is een nadrukkelijke rol weggelegd voor marktpartijen, mits wordt voldaan aan de vereisten rondom het voorkomen van vendour lock-ins en intrusiveness. Het digitale ecosysteem komt het beste tot zijn recht als ook bestaande applicaties voor visualisatie, analyse en vastlegging van samenwerkingsafspraken kunnen worden gekoppeld. Hierover worden gesprekken gevoerd met de ontwikkelaars. In een demo-omgeving, ontwikkeld ter promotie, is zichtbaar gemaakt wat de meerwaarde is om applicaties zoals SynergieNL te gebruiken.

Ook is een rol weggelegd voor partijen die ondersteuning kunnen bieden aan publieke grondeigenaren en netbeheerders om databronnen te koppelen aan het ecosysteem, vooral wanneer daar een vertaling voor nodig is. Er zijn meerdere bedrijven die gespecialiseerd zijn in datadeling met toepassing van de FAIR-principes, zoals Purple Polar Bear en Tauw. Een actueel overzicht van organisaties is hier te vinden.

 

Statusoverzicht

 

De gemeenten Rotterdam en Den Haag hebben zich als eerste gemeenten samen met de provincie Zuid-Holland verenigd in Grenzeloos Datalandschap (GDL). Dit samenwerkingsverband bouwt aan een netwerk en hubs voor data-uitwisseling tussen gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen binnen de regio Zuid-Holland. GDL begeleidt samenwerkingen en hubs op het gebied van planuitwisseling zoals beoogd binnen Samen Digitaal, maar ook andere use cases waarbij dezelfde architectuurprincipes van toepassing zijn.
‘Samenwerken in de Ondergrond’ (SidO) is een project geïnitieerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat de FAIR-principes hanteert voor data-uitwisseling tussen meerdere partijen die infrastructuur in de ondergrond beheren en/of onderhouden.

Een aantal samenwerkingsverbanden (Rotterdam, Den Haag) heeft zich samen met de netbeheerders (Dunea, Evides, Stedin) uitgesproken om SidO-hubs operationeel te maken. Daarnaast is een aantal gemeenten (Amsterdam, Haarlem, Purmerend, Leiden, Zoetermeer) met netbeheerders (PWN, Liander) betrokken geweest bij het traject om mee te denken en zij willen op termijn mogelijk aanhaken.
De gemeenten Amsterdam, Haarlem, Leiden en Zoetermeer hebben zich aangemeld bij de Samen Digitaal community en beraden zich om in de toekomst hubs op te starten.

We streven naar één landelijk ecosysteem voor gegevensuitwisseling. Daarom vragen we zoveel mogelijk lokale en regionale samenwerkingsinitiatieven om mee te doen.

Meedoen